BORO x Mobiel

BORO x Mobiel: Ik zie jou, wat zie jij? 

Men zegt dat ogen "alle talen spreken”. Dat is precies waar BORO x Mobiel over gaat: mensen uit deze wijk verbinden door een gezamenlijk maakproces. Het eindkunstwerk staat symbool voor het ontdekken van nieuwe perspectieven, en elkaar werkelijk 'zien’.
- Antoine Peters

BORO x Mobiel is een sociaal designproject van BORO x Atelier in samenwerking met het Van Eesteren Museum, dat door textiel en maakproces buurtbewoners uit Amsterdam (Nieuw) West aan elkaar verbindt. Met een mobiel verfatelier is een jaar lang door de wijken West en Nieuw West getrokken, om buurtbewoners bewust te maken over de emotionele waarde van kleding en de mogelijkheden van natuurlijk verven.

maaksessie bij The Beach
Maaksessie bij The Beach Amsterdam Osdorp

Workshops natuurlijk verven als middel om buurtbewoners te verbinden
Onder artistieke leiding van ontwerper Antoine Peters gaf BORO x Mobiel workshops over natuurlijk verven. Deze workshops vonden plaats op verschillende locaties in de wijken, van buurtcentra tot culturele organisaties en maatschappelijke instanties. Niet alleen leerden buurtbewoners hoe je textiel verft met groenteafval zoals uienschillen en avocadopitten. Ook gingen we met elkaar in gesprek over de waarde van kleding en brachten we buurtbewoners samen. We daagden mensen uit zichzelf te uiten, en vroegen ze om ogen te schilderen op afgedankte en verknipte kledingstukken.


Maaksessie I can change the world with my two hands

Zoveel mensen, zoveel ogen
De resultaten waren verrassend, ontroerend soms, en van de ruim 100 mensen die aan BORO x Mobiel hebben meegewerkt, tekende er geen één hetzelfde oog.  Peters bracht alle lapjes ogentextiel samen een installatie getiteld Ik zie jou, wat zie jij? Hiervoor liet hij zich inspireren door totempalen: symbolische objecten en familie-tekens die gemeenschappen verbinden. De installatie nodigt uit om er tussendoor te lopen en nieuwe perspectieven te vinden voor wanneer iets voor jou van waarde is. Terwijl alle workshopdeelnemers hun eigen geverfde oog kunnen terugvinden in de installatie, waken de totems als speelse beschermengelen over de buurt.

Te zien in het Van Eesteren Museum
Van 1 t/m 10 december is deze installatie te zien bij onze samenwerkingspartner het Van Eesteren Museum. Op 1 december is de opening, van 17.00 uur tot 19.00 uur. Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden via lisa@boroatelier.nl 


Resultaten na de maaksessie Van Eesteren Museum

Limited edition Ik zie jou, wat zie jij tas
Samen met de tentoonstelling lanceren we een unieke tas, met de BORO x Mobiel ogenprint, industrieel geverfd met uienschillen. De tas is beschikbaar in een oplage van 50 stuks. Op = op.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie. De tas is vanaf december te koop in onze webshop én in de Van Eesteren museumshop.

---

Agenda en aanmelden 

De maaksessies hebben inmiddels allemaal plaatsgevonden. We bedanken de volgende buurtorganisaties hartelijk voor de samenwerking:

  • Van Eesteren Museum
  • The Beach
  • Buurthuis De Tagerijn
  • MidWest
  • Stadsboerderij Osdorp
  • Wachterliedpaviljoen
  • Café en dagbestedingsplek Hannahs
  • Buurthuis de Gibraltar
  • Stichting Nadina
  • Buurthuis de Brug

Neem voor meer informatie contact op via lisa@boroatelier.nl of bel het Atelier op: 020 370 5873

BORO x Mobiel is een samenwerking met het Van Eesteren Museum en wordt mede mogelijk gemaakt door: 
Oranjefonds  |  Stadsdeel West Amsterdam  |  Amsterdams Fonds voor de Kunst